top of page
Αναζήτηση
Νικόλαος Παρτάλης

Και ο καρκίνος σιγά - σιγά περνά μπροστά ως αιτία θανάτου...



Οι καρδιακές παθήσεις είναι από καιρό η κύρια αιτία θανάτου. Ωστόσο, μια νέα παγκόσμια μελέτη έδειξε - τουλάχιστον στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα - ότι οι θάνατοι από καρκίνο είναι πλέον διπλάσιοι από αυτούς από καρδιακή νόσο.


Μια πρόσφατη μελέτη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καρδιακές παθήσεις παραδοσιακά κατατάσσονται στον κατάλογο ως κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.


Αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνες για περίπου 1 στους 4 θανάτους. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες αναρωτιούνται πότε θα τις ξεπεράσει ο καρκίνος.


Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο καρκίνος γίνεται γρήγορα η κύρια αιτία θανάτου σε χώρες με υψηλότερα εισοδήματα.


Αυτό μπορεί να μοιάζει με κακές ειδήσεις, αλλά οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη - οι οποίοι διερεύνησαν την εμφάνιση κοινών συνθηκών και αιτιών θανάτου σε ένα ευρύ φάσμα χωρών ανά τον κόσμο - λένε ότι δεν είναι αναγκαστικά έτσι.


Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος προκαλεί σήμερα το 55% των θανάτων στους μεσήλικες στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα, ενώ η καρδιακή νόσος προκαλεί μόνο το 23%.


Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο The Lancet, λένε ότι αυτό οφείλεται στις βελτιωμένες προσπάθειες για την πρόληψη και θεραπεία καρδιακών παθήσεων σε πιο ευημερούσες χώρες.


Ο επιπολασμός μειώνεται, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά


Η ανασκόπηση στατιστικών στοιχείων του SEER για τον καρκίνο για το 2018 σημείωσε πτώση 26% στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο στις ΗΠΑ μεταξύ 1991 και 2015.


Παρόλο που αυτό δείχνει πρόοδο, υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ατόμων που καπνίζουν ενδέχεται να έχει μειωθεί, αλλά η παχυσαρκία αυξάνεται και ο πληθυσμός των ΗΠΑ γηράσκει. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις στατιστικές για τον καρκίνο.


«Οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου έχουν διαφορετικά πρότυπα · τα ποσοστά διάγνωσης του καρκίνου εξαρτώνται εν μέρει από τη χρήση δοκιμασιών διαλογής σε διαφορετικούς πληθυσμούς · οι γηράσκοντες πληθυσμοί επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε πληθυσμιακό επίπεδο».


Μια μελέτη σχετικά με τις τρέχουσες σημαντικές απειλές για την υγεία


Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε 21 χώρες σε πέντε ηπείρους. Το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster και η Hamilton Health Sciences προχώρησαν στο έργο.


Πάνω από 9,5 χρόνια, η ομάδα ακολούθησε 162.534 ενήλικες, ηλικίας 35-70 ετών, από:


  • Υψηλό εισόδημα: Καναδά, Σαουδική Αραβία, Σουηδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  • Μεσαία εισοδήματα: Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Ιράν, Μαλαισία, Παλαιστίνη, Φιλιππίνες, Πολωνία, Τουρκία και Νότια Αφρική

  • Χαμηλά εισοδήματα: Μπανγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Τανζανία και Ζιμπάμπουε


Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι παρόλο που οι καρδιακές παθήσεις δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος δολοφόνος στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα, παραμένει η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως.


Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, η καρδιακή νόσο ήταν υπεύθυνη για το 41% ​​των θανάτων, ενώ στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα ευθύνη για το 43% των θανάτων. Αυτό συμβαίνει παρά τους παράγοντες κινδύνου που έχουν οι πλουσιότεροι πληθυσμοί.


Ο Καρκίνος κατέλαβε τη δεύτερη θέση, σε ποσοστό 26%. Ωστόσο, παρόλο που ο καρκίνος ήταν υπεύθυνος για το 55% των θανάτων σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αυτό μειώθηκε στο 30% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και στο 15% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.


Η πρόβλεψη είναι ότι καθώς οι άλλες χώρες ξεκινούν ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόληψη και τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, ο καρκίνος είναι πιθανό να γίνει η αιτία του θανάτου παγκοσμίως.


Όταν η ομάδα αφαίρεσε τον καρκίνο από τα ευρήματα, η συνολική θνησιμότητα ήταν υψηλότερη στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (13,3%) και χαμηλότερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος (3,4%), η πρώτη από τις οποίες, οι ερευνητές κατέληξαν,οφειλόταν σε μειωμένη πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.


Κλινικές επιπτώσεις των ευρημάτων


Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές στον τομέα αυτό συγκέντρωσαν δεδομένα σε μια παγκόσμια τυποποιημένη μελέτη. Τους επέτρεψε να συγκρίνουν "τα μήλα με τα μήλα".


"Συλλέξαμε πληροφορίες από τους συμμετέχοντες με έναν τυποποιημένο τρόπο, ο οποίος μας επιτρέπει να συγκρίνουμε διαφορετικούς πληθυσμούς, ενώ άλλες μελέτες μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν αυτές τις συγκρίσεις με τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη". «Θεωρούσαμε ότι υπήρχαν μοναδικά στοιχεία στα δεδομένα μας».


Όσον αφορά τις κλινικές επιπτώσεις:


"Με τα άτομα που επιβιώνουν περισσότερο με καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά σε χώρες υψηλού εισοδήματος, η ανάπτυξη άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, θα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα."


Πηγή: MedicalNewsToday

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

留言


bottom of page