Εικόνα που παρήχθη με τεχνητή νοημοσύνη
Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή φάσης 3 που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές ερεύνησαν τις επιδράσεις της τιρζεπατίδης στη μείωση βάρους και την πρόληψη του διαβήτη σε άτομα με παχυσαρκία και προδιαβήτη. Διαπίστωσαν ότι η τιρζεπατίδη οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους και μείωσε σημαντικά την εξέλιξη σε διαβήτη τύπου 2 (T2D) μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, με κυρίως ήπιες έως μέτριες γαστρεντερικές παρενέργειες που εμφανίζονται κυρίως κατά τη φάση της αρχικής κλιμάκωσης της δόσης.
Υπόβαθρο
Η παχυσαρκία, που επηρεάζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συνδέεται στενά με τον προδιαβήτη, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης T2D κατά τη διάρκεια της ζωής έως και 70%. Η παχυσαρκία, μια χρόνια νευροενδοκρινική νόσος, επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη δυσλειτουργία των βήτα-κυττάρων του παγκρέατος, τροφοδοτώντας την εξέλιξη του διαβήτη.
Προηγούμενες προσεγγίσεις επικεντρώνονταν στην καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, φαρμάκων ή βαριατρικής χειρουργικής. Οι νεότερες φαρμακολογικές θεραπείες όπως η τιρζεπατίδη, που στοχεύουν τόσο στην παχυσαρκία όσο και στα μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενα οφέλη.
Η τιρζεπατίδη, ένα διπλό εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο (GIP) και αγωνιστής υποδοχέα πεπτιδίου-1 (GLP-1) τύπου γλυκαγόνης είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενισχύει την εξαρτώμενη από τη γλυκόζη έκκριση ινσουλίνης, βελτιώνοντας πιθανώς τη μεταβολική ισορροπία.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχουν εγκρίνει την τιρζεπατίδη για απώλεια βάρους και γλυκαιμικό έλεγχο.
Στη δοκιμή SURMOUNT-1, μια δόση 15 mg βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν πάνω από το 20% του σωματικού βάρους σε 72 εβδομάδες με αξιοσημείωτες μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Στο παρόν άρθρο, οι ερευνητές ανέφεραν τα τριετή αποτελέσματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της τιρζεπατίδης σε συμμετέχοντες με παχυσαρκία και προδιαβήτη κατά την έναρξη.
Σχετικά με τη μελέτη
Η δοκιμή SURMOUNT-1 ήταν μια μεγάλη, φάσης 3, διπλά τυφλή, διεθνής, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που αξιολογούσε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της τιρζεπατίδης σε άτομα με παχυσαρκία, εστιάζοντας σε άτομα με προδιαβήτη. Συνολικά 1.032 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν θεραπεία με τιρζεπατίδη ή εικονικό φάρμακο για 176 εβδομάδες, ακολουθούμενη από μια περίοδο εκτός θεραπείας 17 εβδομάδων. Αυτό ανήλθε σε συνολική διάρκεια μελέτης 193 εβδομάδων.
Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 30 kg/m² (ή τουλάχιστον 27 kg/m² με πάθηση που σχετίζεται με την παχυσαρκία) και επιβεβαιώθηκε ότι είχαν προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν τιρζεπατίδη σε δόσεις 5 mg (n = 247), 10 mg (n = 262) ή 15 mg (n = 253) ή εικονικό φάρμακο (n = 270), με εβδομαδιαίες υποδόριες ενέσεις.
Όλες οι ομάδες έλαβαν επίσης παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών συμβουλών και στόχου 150 λεπτών εβδομαδιαίας σωματικής δραστηριότητας. Περίπου το 65,6% των συμμετεχόντων ολοκλήρωσε τη μελέτη και το 64,1% συμμορφώθηκε με τη θεραπεία ή το σχήμα εικονικού φαρμάκου.
Το πρωταρχικό αποτέλεσμα στην ανάλυση ήταν η ποσοστιαία αλλαγή στο σωματικό βάρος και η πρόληψη εμφάνισης διαβήτη την εβδομάδα 176, με παρακολούθηση έως την εβδομάδα 193. Η γλυκαιμική κατάσταση, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα λιπιδίων και η ποιότητα ζωής αξιολογούνταν τακτικά.
Οι αξιολογήσεις ασφάλειας περιελάμβαναν παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών, με αναφορά και σε προηγούμενα αποτελέσματα 72 εβδομάδων. Οι στατιστικές μέθοδοι περιελάμβαναν ανάλυση πρόθεσης για θεραπεία, θεραπευτικό σχήμα και εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας, ανάλυση εκ των υστέρων μεσολάβησης και ανάλυση ευαισθησίας.
Αποτελέσματα και συζήτηση
Σύμφωνα με τη μελέτη, η τιρζεπατίδη μειώνει σημαντικά το σωματικό βάρος και τον κίνδυνο εξέλιξης σε T2D. Την εβδομάδα 176, η τιρζεπατίδη είχε ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση βάρους 12,3% με τη δόση των 5 mg, 18,7% με τη δόση των 10 mg και 19,7% με τη δόση των 15 mg, σε σύγκριση με μείωση 1,3% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου .
Η τιρζεπατίδη μείωσε επίσης σημαντικά την έναρξη του T2D, με μόνο το 1,3% των συμμετεχόντων στις ομάδες θεραπείας να ανέπτυξαν T2D σε σύγκριση με 13,3% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (αναλογία κινδύνου = 0,07, P < 0,001).
Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τιρζεπατίδη είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά επαναφοράς στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με το 89,9% αυτών που έλαβαν δόση των 5 mg να πέτυχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα την εβδομάδα 176, σε σύγκριση με το 58,9% των συμμετεχόντων με εικονικό φάρμακο.
Επιπλέον, η μείωση του βάρους βρέθηκε ότι συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη, με το 38,9% έως 55,2% της μείωσης του κινδύνου διαβήτη να οφείλεται στην απώλεια βάρους.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 17 εβδομάδων εκτός θεραπείας, παρατηρήθηκε ανάκτηση βάρους στις ομάδες τιρζεπατίδης, με εκτιμώμενη μέση ανάκτηση 7%. Ωστόσο, ο κίνδυνος T2D παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (P <0,001).
Η τιρζεπατίδη βελτίωσε επίσης άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας μέσης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων, και βελτίωσε τα μέτρα ποιότητας ζωής, όπως υποδεικνύεται από υψηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες SF-36 και IWQOL-Lite.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως γαστρεντερικές, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από 135 συμμετέχοντες στην ομάδα της τιρζεπατίδης και 32 συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων θανάτων, παγκρεατίτιδας, χολολιθίασης και χολοκυστίτιδας.
Η δοκιμή ενισχύεται από τη μεγάλη διάρκειά της, το μεγάλο μέγεθος δείγματος, τα αυστηρά κριτήρια για τον προδιαβήτη και την αυστηρή αξιολόγηση της εμφάνισης διαβήτη χρησιμοποιώντας τα πρότυπα της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Ωστόσο, η δοκιμή περιορίζεται από τη φθορά των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, η οποία μπορεί να έχει επηρεαστεί από τον σχεδιασμό της αρχικής φάσης 72 εβδομάδων της μελέτης.
Πηγή: news-medical.net
Yorumlar