top of page
Αναζήτηση
  • Νικόλαος Παρτάλης

Η διαχείριση των λιπιδίων από νωρίς έχει σημαντικό ρόλο στη δια βίου θνησιμότητα!



Η έναρξη της θεραπείας μείωσης της χοληστερόλης στα πρώτα στάδια της ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων (CVD) δεκαετίες αργότερα, επιβεβαίωσε μια μεγάλη διαχρονική μελέτη που δημιούργησε ένα εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου κατά τη διάρκεια της ζωής.


Ο τριακονταετής κίνδυνος εμφάνισης αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών νοσημάτων (καρδιαγγειακά επεισόδια στεφανιαίας νόσου ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) αυξήθηκε σταδιακά με τα επίπεδα της μη-HDL χοληστερόλης, ενώ ένα 50% χαμηλότερο επίπεδο μη-HDL χοληστερόλης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο από την ηλικία των 75 ετών.


Σημαντικό είναι ότι αυτή η μείωση κινδύνου ήταν μεγαλύτερη όσο πρωιμότερη ήταν η μείωση της χοληστερόλης. Για παράδειγμα, μια γυναίκα κάτω των 45 με μη-HDL χοληστερόλη 142-185 mg/dL και τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι έχει πιθανότητα 15,6% για συμβάν CVD κατά ηλικία 75 ετών - αλλά μόνο 3,6% εάν καταφέρει να μειώσει κατά το ήμισυ τη χοληστερόλη με μια παρέμβαση μείωσης των λιπιδίων.


Οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο οι νέοι με υψηλό κίνδυνο καθ' όλη τη ζωή, αλλά χαμηλό δεκαετή κίνδυνος, θα ωφεληθούν από την πρώιμη παρέμβαση μείωσης λιπιδίων. Η πρώιμη θεραπεία μείωσης της χοληστερόλης ίσως να ξεκινά με πολύ χαμηλότερα όρια κινδύνου αθηροσκληρωτικής νόσου [CVD] από ότι συνιστάται σήμερα για εξέταση θεραπειών με στατίνες.


Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές και οι υπολογισμοί κινδύνου βασίζονται κυρίως σε κίνδυνο 10 ετών, υποτιμώντας τον κίνδυνο εφ'όρου ζωής. "Υπάρχει αξιοσημείωτη αβεβαιότητα σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι ελαφρώς αυξημένες ή προφανώς φυσιολογικές συγκεντρώσεις χοληστερόλης επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όλη τη ζωή και σχετικά με ποια κατώτατα όρια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αξίζουν μια σύσταση θεραπείας, ιδιαίτερα στους νέους", ανέφεραν οι ερευνητές.


Πηγή: MedPageToday

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page