top of page
Αναζήτηση
  • Νικόλαος Παρτάλης

COVID-19: Πόση είναι η διάρκεια της ανοσίας έπειτα από λοίμωξη;



Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων στο SARS-CoV-2 που δεν μειώνεται γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε από το νοσοκομείο Mount Sinai των ΗΠΑ.


Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί με ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 προκαλούν μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων που είναι σχετικά σταθερή για τουλάχιστον πέντε μήνες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai και δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science. 


Ενώ έχουν δημοσιευτεί ορισμένες μελέτες που βρήκαν ότι τα αντισώματα αυτού του ιού εξαφανίζονται γρήγορα, στη συγκεκριμένη μελέτη αναδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο -ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων που είχαν ήπια ή μέτρια ασθένεια παράγουν μια απόκριση αντισωμάτων αρκετά ισχυρή για να εξουδετερώσει τον ιό και η απόκριση διατηρείται για κάποιους μήνες.


Η αποκάλυψη της ανθεκτικότητας της απόκρισης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας ζωής τους, είναι κρίσιμης σημασίας για να μας επιτρέψει να παρακολουθούμε πόσο είμαστε προστατευμένοι. Αυτή η γνώση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική ανάπτυξη των εμβολίων.


Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε ένα σύνολο δεδομένων 30.082 ατόμων, που ελέγχθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2020.


Κατά τη λοίμωξη όμως σχηματίζονται και ανοσοποιητικά κύτταρα μνήμης, τα οποία θυμούνται τον ιό σε περίπτωση που επανεισέλθει στο σώμα μας και του επιτρέπουν να δράσει πιο άμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση επανέκθεσης σε αυτόν. υπάρχουν δηλαδή ειδικοί "πολεμιστές" έναντι του ιού στο αίμα μας και τους ιστούς. Αυτό δεν έχει μελετηθεί και είναι ένα δεδομένο που δύναται να καταστήσει τον οργανισμό τελείως ανθεκτικό στον ιό ακόμη και αν δεν υπάρχουν κυκλοφορούντα αντισώματα στο αίμα. Οπότε ο πραγματικός χρόνος ανοσίας στον ιό δεν έχει ακόμη βρεθεί και μένει να μελετηθεί περαιτέρω.


Πηγή: Medicalnews.gr


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page