Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι στατιστικές δείχνουν ότι η ψυχική υγεία έχει μειωθεί από την αρχή της πανδημίας COVID-19. Φταίνε εν μέρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Σε παγκόσμια κλίμακα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να συλλέγουν πληροφορίες, να μοιράζονται ιδέες και να προσεγγίζουν άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική πλατφόρμα για τη γρήγορη μετάδοση πληροφοριών κατά τη διάρκεια μιας εθνικής ή παγκόσμιας κρίσης.
Αυτή η παγκόσμια προσέγγιση είναι αυτό που έκανε τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μια κρίσιμη πλατφόρμα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Καθώς οι κυβερνητικές οργανώσεις υγείας τα χρησιμοποίησαν για να μεταδώσουν πρόσφατα ευρήματα σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν κάτι περισσότερο από ένα μέρος για να δημοσιεύσετε τις τελευταίες φωτογραφίες των διακοπών - έγιναν κόμβος πληροφοριών που σχετίζονται με την πανδημία.
Αλλά η χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και ευεξία; Ή είχε το αντίθετο αποτέλεσμα;
Η τρέχουσα κατάσταση της ψυχικής υγείας
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ψυχικές νόσοι αυξάνονται. Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 20% αξιόπιστης πηγής παιδιών και εφήβων παγκοσμίως ζουν με μια ψυχική νόσο.
Επιπλέον, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά 15-29 ετών.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι από τους ενήλικες που συμμετείχαν σε έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες:
Το 31% ανέφερε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης
Το 13% ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει ή είχε αυξημένη χρήση ουσιών
Το 26% ανέφερε ότι αντιμετώπιζε συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος
Το 11% ανέφερε ότι είχε σκέψεις αυτοκτονίας
Περαιτέρω έρευνα υποδηλώνει ότι οι προκλήσεις ψυχικής διαταραχής που σχετίζονται με την πανδημία έχουν επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους, με ορισμένες φυλετικές και εθνικές ομάδες να επηρεάζονται δυσανάλογα από το πανδημικό άγχος.
Ειδικότερα, οι Ισπανοί ενήλικες ανέφεραν ότι βίωσαν το υψηλότερο επίπεδο ψυχοκοινωνικού στρες σε σχέση με τις ελλείψεις τροφίμων και την ανασφαλή στέγαση στην αρχή της πανδημίας.
Επιπτώσεις των κρίσεων δημόσιας υγείας στην ψυχική υγεία
Μια ερευνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology υποδηλώνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και εκτεταμένου άγχους και ανησυχίας μεταξύ του κοινού.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάποιο άγχος για την προσωπική ασφάλεια και υγεία κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης επιδημίας μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών και της κοινωνικής απόστασης.
Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, το άγχος μπορεί να γίνει συντριπτικό και να προκαλέσει βλάβη.
Παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την υγεία
Η χρήση των κοινωνικών μέσων έχει αυξηθεί από το ντεμπούτο του το 1995. Καθώς αυξάνεται, περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν ως πηγή ειδήσεων. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Αυγούστου και 7 Σεπτεμβρίου 2020, περίπου το 53% των ενηλίκων στις ΗΠΑ λαμβάνουν τα νέα τους από τα κοινωνικά μέσα.
Η μελέτη δείχνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική επικοινωνία πληροφοριών υγείας σε παγκόσμιο κοινό κατά τη διάρκεια κρίσης δημόσιας υγείας. Ωστόσο, οι πληροφορίες που μοιράζονται σε αυτές τις πλατφόρμες μπορεί μερικές φορές να είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές.
Για παράδειγμα, μια επισκόπηση της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Internet Research εξέτασε τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τον Μάρτιο του 2019 και διαπίστωσε ότι το Twitter περιείχε την περισσότερη παραπληροφόρηση για την υγεία - κυρίως για προϊόντα καπνίσματος και ναρκωτικά.
Αυτή η παραπληροφόρηση για την υγεία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του φόβου, του άγχους και των κακών επιλογών υγείας.
Σύμφωνα με μία μελέτη, οι προσπάθειες μείωσης της διάδοσης της παραπληροφόρησης μέσω ελέγχου γεγονότων και επισήμανσης αναρτήσεων με ανακρίβειες μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της επιρροής ψευδών πληροφοριών για ορισμένους ανθρώπους.
Ωστόσο, συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν η ρύθμιση περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αυξήσει τη δυσπιστία και να προωθήσει περισσότερες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αντικατοπτρίζουν ανακριβείς πληροφορίες.
Κοινωνικά μέσα, COVID-19 και ψυχική υγεία
Επειδή η πανδημία COVID-19 εμφανίστηκε πρόσφατα, οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να κατανοούν το ρόλο των κοινωνικών μέσων στην ψυχική υγεία των χρηστών.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, ερευνητές στην Κίνα πήραν συνέντευξη από 512 φοιτητές κολλεγίων από τις 24 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2020, για να καθορίσουν εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της υψηλότερης χρήσης των κοινωνικών μέσων και του αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης. Επιπλέον, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η έκθεση σε αρνητικές αναφορές και δημοσιεύσεις μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο κατάθλιψης σε ορισμένα άτομα.
Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Globalization and Health, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ατελείωτες ειδήσεις που αναφέρουν ποσοστά μόλυνσης από SARS-CoV-2 και ποσοστά θανάτων από COVID-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία ορισμένων ατόμων.
Εξήγησε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατηρούν τους ανθρώπους συνδεδεμένους με φίλους και οικογένεια, ειδικά κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απόστασης με περιορισμένες φυσικές αλληλεπιδράσεις. Ωστόσο, αυτή η αυξημένη χρήση μπορεί να έχει ενισχύσει το κοινωνικό άγχος και τις προκλήσεις με την τελειομανία και τη σύγκριση για μερικούς ανθρώπους.
Κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση για την ψυχική νόσο
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Internet Research υποδηλώνει ότι οι ψυχοκοινωνικές εκφράσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, και συγκεντρώνουν υποστήριξη από τους άλλους. Ως αποτέλεσμα, ο στιγματισμός που περιβάλλει τις συνθήκες ψυχικής νόσου μπορεί να μειώνεται.
Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης;
Λόγω μίας αναδυόμενης έρευνας που υποδηλώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία ορισμένων χρηστών, ορισμένες πλατφόρμες έχουν αρχίσει να ξεκινούν θετικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης TikTok ανακοίνωσε νέες δυνατότητες για τους χρήστες της που θα βοηθήσουν στην παροχή πόρων για την πρόληψη της αυτοκτονίας.
Μπορούν όμως να κάνουν περισσότερα;
Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα τους επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ευημερία των χρηστών τους. Υπάρχουν πολλές πτυχές όπου αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, η πρόκληση είναι ότι χρησιμοποιώντας τα περισσότερα από αυτά θα μειώσουν την εξάρτηση, τη δέσμευση και τον χρόνο που δαπανάται. Αυτό συχνά έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της ίδιας της πλατφόρμας.
Προτείνει ότι οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα μπορούσαν να εξετάσουν βελτιώσεις για την ανάπτυξη της προστασίας της ψυχικής ευημερίας, συμπεριλαμβανομένων:
περιορισμό του μήκους της ροής ειδήσεων
αλλαγή του τρόπου ενεργοποίησης των ειδοποιήσεων
επισήμανση αλλαγμένων εικόνων
εισαγωγή ισχυρότερης ρύθμισης και παρακολούθησης περιεχομένου σχεδιασμένου να βλάπτει την
υλοποίηση προτάσεων ώστε οι χρήστες να κάνουν διάλειμμα
σηματοδότηση για τεκμηριωμένους πόρους και υποστήριξη για αναρτήσεις που μπορεί να είναι προκλητικές
διασφάλιση σαφέστερων οδηγιών και περισσότερης ικανότητας για τους χρήστες να ελέγχουν εύκολα το ευαίσθητο περιεχόμενο
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Όταν πρόκειται για χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, τόσο το μέτρο του χρόνου και του περιεχομένου που καταναλώνεται όσο και η σκοπιμότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση οφέλους και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων.
Προτείνει ότι το να έχετε ένα «ψηφιακό ηλιοβασίλεμα» πριν αποσυρθείτε για τη νύχτα μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το άγχος δεν θα επηρεάσει τον ύπνο. Επιπλέον, μια μέρα χωρίς κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική ευεξία.
Πηγή: MedicalNewsToday
Σχόλια