top of page
Αναζήτηση
  • Νικόλαος Παρτάλης

Θα θεραπεύουμε με ιούς λοιμώξεις από μικρόβια με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά;
Ήταν το καλοκαίρι του 2017, και οι πνεύμονές της αγωνιζόταν να φτάσει ακόμα και το ένα τρίτο της κανονικής λειτουργίας τους. Είχε κυστική ίνωση, μια γενετική ασθένεια που φράζει τους πνεύμονες με βλέννα και τις μολύνσεις ασθενείς με επίμονες λοιμώξεις. Για οκτώ χρόνια, πήρε αντιβιοτικά για να ελέγξει δύο επίμονα βακτηριακά στελέχη.


Εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, οι γιατροί παρατήρησαν κοκκινίλα στο σημείο της χειρουργικής πληγής και σημάδια μόλυνσης στο ήπαρ. Τότε, είδαν οζίδια - αποικίες βακτηρίων που απλώθηκαν επάνω στο δέρμα - στα χέρια, τα πόδια και τους γλουτούς. Η λοίμωξη του κοριτσιού είχε εξαπλωθεί και τα παραδοσιακά αντιβιοτικά δεν λειτουργούσαν πλέον.


Τώρα, μια νέα εξατομικευμένη θεραπεία βοηθάει τη θεραπεία της κοπέλας. Η θεραπεία βασίζεται σε βακτηριοφάγους γενετικής μηχανικής, ιούς που μπορούν να μολύνουν και να θανατώνουν τα βακτηρίδια. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, σχεδόν όλα τα οζίδια του δέρματος της κοπέλας εξαφανίστηκαν, η χειρουργική πληγή της άρχισε να κλείνει και η λειτουργία του ήπατος βελτιώθηκε, αναφέρουν επιστήμονες στις 8 Μαΐου 2019 στο περιοδικό Nature Medicine.


Το έργο είναι το πρώτο που καταδεικνύει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των βακτηριοφάγων που κατασκευάστηκαν σε έναν άνθρωπο. "Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τους βακτηριοφάγους ως αντιβιοτικά - κάτι που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να σκοτώσουμε βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη", λένε οι συγγραφείς.


Οι βακτηριοφάγοι


Ένας συνάδελφος στο νοσοκομείο του Λονδίνου ανέθεσε την υπόθεση: δύο ασθενείς, και οι δύο έφηβοι. Και οι δύο είχαν κυστική ίνωση και είχαν λάβει διπλές μεταμοσχεύσεις πνευμόνων για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πνευμονικής λειτουργίας. Και οι δύο είχαν μολυνθεί χρόνια με στελέχη του Mycobacterium, συγγενείς του βακτηρίου που προκαλεί φυματίωση.


Οι μολύνσεις είχαν εγκατασταθεί πριν από χρόνια και επεκτάθηκαν μετά τη μεταμόσχευση. "Αυτά τα μικρόβια δεν ανταποκρίθηκαν στα αντιβιοτικά","Είναι στελέχη βακτηριδίων εξαιρετικά ανθεκτικά στα φάρμακα."


Η συλλογή των φάγων που κατείχαν οι συγγραφείς ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο - κατοικεί σε περίπου 15.000 φιαλίδια και γεμίζει τα ράφια των δύο καταψυκτών ύψους έξι ποδιών στο εργαστήριό του. Είχαν συλλεχθεί από χιλιάδες διαφορετικές τοποθεσίες παγκοσμίως - και σε μεγάλο βαθμό από τους σπουδαστές.


Πειραματική θεραπεία


Η ιδέα της θεραπείας φάγων έχει περάσει για περίπου έναν αιώνα. Αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν πολλά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Το 2017, οι γιατροί στο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν επιτυχώς φάγους για να θεραπεύσουν έναν ασθενή με βακτήριο ανθεκτικό σε πολλαπλά φάρμακα.


Λιγότερο από ένα μήνα αφού άκουσε τους δύο μολυσμένους ασθενείς στο Λονδίνο, έλαβε δείγματα βακτηριακών στελεχών. Η ομάδα τους έψαξε τη συλλογή τους για φάγους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοχεύσουν τα βακτηρίδια.


Ελέγχουν μεμονωμένους φάγους που είναι γνωστό ότι μολύνουν βακτηριακούς συγγενείς των στελεχών των ασθενών και αναμιγνύουν μαζί χιλιάδες άλλους φάγους και δοκιμάζουν την παρτίδα. Έψαχναν για κάτι που θα μπορούσε να καθαρίσει το βιοφιλμ βακτηρίων που καλλιεργούνται σε πλαστικά πιάτα στο εργαστήριο. Εάν ένας φάγος μπορούσε να το κάνει αυτό, η ομάδα σκέφτηκε, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις των ασθενών.


Στα τέλη Ιανουαρίου, η ομάδα βρήκε έναν νικητή - έναν φάγο που θα μπορούσε να χτυπήσει το στέλεχος που μολύνει έναν από τους εφήβους.


Τον Ιούνιο του 2018, οι γιατροί έδωσαν το κοκτέιλ στον ένα ασθενή ενδοφλεβίως δύο φορές ημερησίως με ένα δισεκατομμύριο σωματίδια φάγου σε κάθε δόση. Μετά από έξι εβδομάδες, η ηπατική σάρωση αποκάλυψε ότι η λοίμωξη είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί. Σήμερα, μόνο ένα ή δύο από τα οζίδια του δέρματος του κοριτσιού παραμένουν. Ο Hatfull έχει μεγάλες ελπίδες: τα βακτήρια δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ανάπτυξης ανθεκτικότητας στους φάγους και η ομάδα του έχει προετοιμάσει έναν ακόμη φάγο για να προσθέσει στο μείγμα.


«Είμαστε κάπως σε άγνωστο έδαφος». Αλλά τα βασικά στοιχεία της περίπτωσης της νεαρής γυναίκας είναι αρκετά απλά, προσθέτει. "Καθαρίσαμε τους φάγους, τους δώσαμε στον ασθενή και ο ασθενής βελτιώθηκε."


Πηγή: ScienceDaily

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page